Malms skolas bildblogg
För tillfället fungerar prenumerationsfunktionen endast i Firefox eller IE. Vill du göra det i  Chrome behöver du göra det med hjälp av "RSS Feed Reader". Här hittar du Rss Feed Reader tillägg till Chrome.

Höstlov 2019

skickad 16 okt. 2019 04:23 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 16 okt. 2019 04:23 ]

Ha ett riktigt skönt höstlov!Run It! 1.10.2019

skickad 2 okt. 2019 22:33 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 2 okt. 2019 22:33 ]

Årets Run It kunde igen promeneras/löpas i strålande solsken, med lite svalare väder än dagen innan. Ivriga barn och vuxna samlades efter kl.9 på Pajbacka sportplan för att få börja uppvärmningen som en del av elevrådet ledde tillsammans med Ela. Efter den roliga uppvärmningen med varierande rörelser var det äntligen dags för Run It 2019.

Några “sponsorer” hade kommit till läktaren för att följa med hur tom plånboken skulle bli…

Både barn och en del vuxna startade glada i hågen för att motionera i 25 minuter. 

De vuxna som inte sprang höll reda på klistermärken och kryss och hejade frenetisk på alla som gick/sprang av glädje. För varje löpt varv som löptes kom det in ca. 300€ så det blir till slut en fin summa till förmån för eleverna och för ett välgörenhetsobjekt i vår omnejd. Det blir elevrådets uppgift att bestämma hur pengarna används.


Ha en riktigt skön fortsättning på hösten!


Orientering för åk 5-6 i Tennby

skickad 27 sep. 2019 04:10 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 27 sep. 2019 04:10 ]

Åk 5-6 har fått njuta av riktigt fint orienteringsväder i september då alla klasser har cyklat till Tennby motionsslinga för att orientera.

Alla andra också ut och njut av det fina höstvädret!Elevrådet presenterar sig och skön morgonpromenad runt motionsslingan

skickad 26 sep. 2019 04:48 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 26 sep. 2019 04:49 ]

På morgonsamlingen 26.9 presenterade sig elevrådet med sitt namn och med vilken uppgift varje medlem har. Allt från ordförande, sekreterare, kassör, medlem, informatör och mötesansvarig fick vi höra med tydliga och klara röster. Nu har elevrådet kommit ordentligt igång och nästa tisdag 1.10 ordnar de vårt första evenemang, Run It på Pajbacka sportplan. Ju mera vi springer, desto mera pengar kommer det till rastredskap och välgörenhet. Stort tack till alla sponsorer!


Efter presentationen av elevrådet fick alla värma upp inför Run It genom att gå ut för att röra sig runt den fina motionsslingan/naturstigen som 5C med föräldrar har åstadkommit. Vår Skola i rörelse-koordinator Heidi uppmanade alla ut och det med besked. Plötsligt var området runt skolan fyllt av elever och vuxna. Tack för den sköna morgonpromenaden i det fina höstvädret, Heidi!


Invigning av 5 C:s "naturstig"

skickad 19 sep. 2019 23:51 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 20 sep. 2019 00:17 ]

5C med föräldrar samt Heidi och Linda har jobbat flitigt för att vi ska få en naturstig/motionsslinga runt skolan. Det sista gjordes på tisdagens föräldramöte tillsammans med eleverna. 

Den är klart utmärkt och man rör sig motsols för att se remsorna som visar hur stigen går. Den blev genast populär. På invigningsdagen 20.9. fanns det också några uppgifter längs banan.

5C:s elever fanns längs med banan och uppe på vallen för att hjälpa till vid behov. Slingan korsar inte heller parkeringsplatsen.

Så här såg det ut när den invigdes, med rött band och en stor sax. 

Det blev en liten paus vid muren när åk 6 hade skolfotografering på vallen men efter det var det full fart igen. En del gick och andra sprang. Vid staketet finns det en tillfällig öppning med borttagna bräden.


Tack 5C  för en fin naturstig/motionsslinga!


Skolstart och skolfreden 2019

skickad 29 aug. 2019 05:15 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 29 aug. 2019 05:15 ]

Nu kan vi säga att skolåret har börjat också hos oss.

  • Ettornas gula kepsar lyser både i korridorerna och ute på rasterna.

  • Åk 6 har kommit tillbaka från lägerskolan

  • Nu är skolfreden utlyst också i vår skola när vi äntligen har alla på plats. Texten lästes av elevrådets medlemmar. Efter det blev det dans och rytmer till tonerna av Move it-sången. 

  • Årets tema för skolfreden: Vi tar ansvar


“Riksomfattande skolfred för läsåret 2019–2020 utlyste i Kajana den 20 augusti kl. 12. Utlysningsevenemanget och skolfredsåret har planerats av en grupp bestående av representanter för Kajaanin keskuskoulu, Lehtikankaan koulu, Kajaanin lyseo, Kajanalands yrkesinstitut, Kajaanin lukio och Zachariasskolan i Nykarleby.

Eleverna valde ansvar som skolfredstema för det nya läsåret, och årets slogan är ”Vi tar ansvar”. Eleverna vill på detta sätt belysa olika sorters ansvar: ansvar för en själv, skolkamraterna, skolgemenskapen och hela samhället. Vi ska ta hand om naturen, varandra och oss själva. I skolan har alla ett gemensamt ansvar för att eleverna ska trivas, känna sig trygga och bli accepterade sådana de är.”

Skolfredsprogrammet är organiserat av Folkhälsan, Finlands Föräldraförbund, Mannerheims Barnskyddsförbund, inrikesministeriets polisavdelning och Utbildningsstyrelsen. 

Personalens studieresa till Köpenhamn 3-4.6.2019

skickad 18 juni 2019 06:10 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 18 juni 2019 09:50 ]

När eleverna ännu sov på sin officiellt första sommarlovsmorgon samlades de flesta av Malms skolas personal (38 personer) för att ta sig vidare till flygfältet och vidare till Köpenhamn. Det vi väntat på, en studieresa till Danmark var äntligen här.

Ledningsgruppen hade planerat resan in i minsta detalj och för att kunna fullborda resan kan vi tacka: Svenska Kulturfonden, Svenska Folkskolans Vänner och Pohjola-Norden.

Första dagen i Köpenhamn började med en ordentlig frukost på hotellet.

Sedan skulle vi ta oss till fots eller med buss till Skolen i Sydhavnen för att se på detta arkitekturens underverk. Eftersom skolan är mycket välbesökt tar de rejält betalt för en rundtur. Vi nöjde oss med att titta på utsidan och på skolgården som började på marknivå och slutade via ett antal terrasser på taket där det fanns en inhägnad bollplan. Ingen elev var i risk att falla för det fanns över två meter högt galler hela vägen.


Den Sorte Diamanten, det kungliga stadsbiblioteket var också mycket mera än ett bibliotek, ett kulturhus.

På kvällen var det dags för gemensam middag på Ravelinen tillsammans med våra f.d finlandssvenska och nu danska vänner.


Följande dag stod skolan Øster Farimagsgades Skole och Nordiska rådet  på programmet. Se nedan.Malms skolas personal på väg till Köpenhamn.Skolen i Sydhavnen. Skolgården på marknivå.Skolen i Sydhavnen. Trapporna upp till följande terrass.Skolen i Sydhavnen. Trapporna upp till följande terrass. Utsikten ner med olika lekplatser var minst sagt bedårande.Skolen i Sydhavnen. Nästan uppe med vattnet som granne.Skolen i Sydhavnen. Höst uppe på taket spelades det ivrigt fotboll.Skolen i Sydhavnen. Cykelställningar behöver inte heller vara tråkiga.Efter att ha beundrat Skolen i Sydhavnen fortsatte färden med båt till Köpenhamns kungliga stadsbibliotek och kulturhus, Den Sorte Diamant. På vägen såg vi hus av olika slag.Den Sorte Diamanten, Det kungliga stadsbibliotekets kulturhus. (Den Svarta Diamanten) Över gatan finns en glasgång som sammanfogar den nya delen med den gamla delen. Vill du veta mera? Kolla här!Den Sorte Diamanten. Färggranna stolar i bibliotekets park.Den Sorte Diamanten. I bakgrunden det kungliga bibliotekets gamla del.Den Sorte Diamanten. Lene Eklund-Jürgensen berättade om  bibliotekets undervisning för skolklasser. Vi fick lyssna på danska som nog är lättare att läsa än att lyssna på... Skolledaren Anders Ohlsen berättade på danska men som tur fanns några inflyttade finlandssvenskar med och de berättade om det danska förskole- och skolsystemet på finlandssvenska. Tack Nina Svanbäck-Mortensen (på PF samtidigt med Rappe och Tomas) och Mia Gaunaa (hemma från Pargas)

Danspedagogen Anja Ohlsen berättade intressant hur dansen kommer med i undervisningen.


Den Sorte Diamanten. I det tysta rummet strumpfota, med plats för vila och arbete. Uppgifterna till de gamla böckerna för självstudier finns bredvid. Därutöver fanns det laminerade uppgifter man kunde välja mellan. Eleverna kan gott använda 2h i detta mysiga rum med den runda utställningsmontern i mitten.Självklart något om Søren Kierkegaard, vars staty finns i parken utanför den gamla delen.Hjärteboken från 1550-talet med uppgifter nedan.

Dag 2, 4.6.2019


På vår andra dag tog vi oss till fots eller med buss till Øster Farimagsgades Skole, åk 0-9. De berättade för oss på engelska om sin skola. Också en skola med två delar, den mycket gamla och den nya moderna delen. De hade en liten skolgård men försöker ordna plats för alla, oberoende om man vill ta det lugnt eller vill spela boll. Den här skolan är specialiserad på programmering, teknologi och kodning.  Som hjälp har klasserna experter på området, så klassläraren behöver inte kunna allt. Det märktes t.o.m. i slöjdsalen där ett programmerat mönster skars i fanér av en laserskärare. De har ett skolbibliotek som de kallar “pedagogisk læringscenter”. Där finns en ansvarig som hjälper till med allt från böcker till IT.

Enligt en av skolledarna, Kirsten Hansén förstod man att undervisningsmaterialet håller på att digitaliseras och den traditionella läroboken håller på att försvinna.

Eftis är stort med ca. 300 barn i åk 1-4.


Vill du veta mera om skolan? Läs här (också på engelska)


Nedan några bilder:

Den moderna delen med trappor upp till takterrassen där vi åt smørrebrød. I klassrummen mot gatan fanns stora fönsternischer man kunde sitta i.


Gamla delen med knarrande golv men med moderna faciliteter i klasserna.Annorlunda gungor.I väntan på våra på förhand beställda smørrebrød på terrassen.


Själva skollunchen gjordes i ordning av åk 7 åt dem som hade beställt en lunch för den dagen. Lunchen portionerades i engångs lunchboxar med fack.Som sista anhalt hade vi Nordiska rådet. Där fick vi lyssna på norska/skandinaviska för André Jamholt var hemma från Norge och hans nuvarande särbo är från Finland. Vi fick intressant och nyttig information samt ett behövligt mellanmål.

Som sig bör fick alla som tog emot oss en liten hälsning från Pargas.Ingången till Nordiska rådet.André Jamholt får sin Pargas-hälsning.Köpenhamn, cyklisternas stad. Allt gick lugnt till i trafiken, alla visste sin plats och väntade snällt på sin tur.Sist men inte minst: H.C. Andersén


Malms skolas personal tackar för ett fint besök i Köpenhamn.


Saga 31.5-1.6.2019

skickad 12 juni 2019 04:14 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 12 juni 2019 04:14 ]

Sagas sista arbetsdag med eleverna började i kyrkan med att Saga fick en fin sommarhatt på huvudet och efter en liten väntan fick hon stiga in i bilen som Rappe körde.

Eleverna hade under tiden hunnit ställa sig längs med Parsbyvägen. Elever, personal och andra intresserade förgyllde resan mot skolan med hejarop och ramsor. Alla slöt upp promenerande efter Saga och bilen för att följa henne till skolgården.

Väl framme på skolgården omringad av alla elever sjöng de en hemlighållen sång för Saga. Eleverna uppträdde med den på nytt på avslutningen.

På avslutningen firades Saga också av åk 6 som sjöng sin sista sång för henne.

Elevrådet önskade Saga lycka till med pensioneringen och överräckte en burk med slantar till hennes resekassa, en euro/elev (334€)


Det blev ett fint minne för livet, för oss alla.


En riktigt skön sommar till Saga och alla er andra!


28.5.2019 Boboll: personalen-åk 6

skickad 29 maj 2019 04:37 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 29 maj 2019 04:37 ]

I år var personalens utrustning väl tilltagen, men det hjälpte inte.

Det visade sig dock svårt att springa med snäv kjol eller 48:ans kängor.  

Åk 6 vann!

Grattis!

Men det viktigaste av allt var att alla hade roligt, såväl publiken som spelarna.


Spela med hjärtat-turneringen 2.5.2019

skickad 2 maj 2019 03:51 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 2 maj 2019 03:51 ]

Spela med hjärtat-turneringen för alla skolor i Pargas.

Malms skola spelade mot Björkhagens skola, Skräbböle, Sunnanberg och Nilsby skola.

Det fanns massor av folk. Det var roligt att spela matcher. Det var många som fick vara i målet.  I slutet började det regna. Det var svårt att spela för att det var halt.

Alla var glada och på gott humör.

Hälsar elever i 3A och 3C.


1-10 of 114