Personalens studieresa till Köpenhamn 3-4.6.2019

skickad 18 juni 2019 06:10 av Peggy Wallin   [ uppdaterad 18 juni 2019 09:50 ]

När eleverna ännu sov på sin officiellt första sommarlovsmorgon samlades de flesta av Malms skolas personal (38 personer) för att ta sig vidare till flygfältet och vidare till Köpenhamn. Det vi väntat på, en studieresa till Danmark var äntligen här.

Ledningsgruppen hade planerat resan in i minsta detalj och för att kunna fullborda resan kan vi tacka: Svenska Kulturfonden, Svenska Folkskolans Vänner och Pohjola-Norden.

Första dagen i Köpenhamn började med en ordentlig frukost på hotellet.

Sedan skulle vi ta oss till fots eller med buss till Skolen i Sydhavnen för att se på detta arkitekturens underverk. Eftersom skolan är mycket välbesökt tar de rejält betalt för en rundtur. Vi nöjde oss med att titta på utsidan och på skolgården som började på marknivå och slutade via ett antal terrasser på taket där det fanns en inhägnad bollplan. Ingen elev var i risk att falla för det fanns över två meter högt galler hela vägen.


Den Sorte Diamanten, det kungliga stadsbiblioteket var också mycket mera än ett bibliotek, ett kulturhus.

På kvällen var det dags för gemensam middag på Ravelinen tillsammans med våra f.d finlandssvenska och nu danska vänner.


Följande dag stod skolan Øster Farimagsgades Skole och Nordiska rådet  på programmet. Se nedan.Malms skolas personal på väg till Köpenhamn.Skolen i Sydhavnen. Skolgården på marknivå.Skolen i Sydhavnen. Trapporna upp till följande terrass.Skolen i Sydhavnen. Trapporna upp till följande terrass. Utsikten ner med olika lekplatser var minst sagt bedårande.Skolen i Sydhavnen. Nästan uppe med vattnet som granne.Skolen i Sydhavnen. Höst uppe på taket spelades det ivrigt fotboll.Skolen i Sydhavnen. Cykelställningar behöver inte heller vara tråkiga.Efter att ha beundrat Skolen i Sydhavnen fortsatte färden med båt till Köpenhamns kungliga stadsbibliotek och kulturhus, Den Sorte Diamant. På vägen såg vi hus av olika slag.Den Sorte Diamanten, Det kungliga stadsbibliotekets kulturhus. (Den Svarta Diamanten) Över gatan finns en glasgång som sammanfogar den nya delen med den gamla delen. Vill du veta mera? Kolla här!Den Sorte Diamanten. Färggranna stolar i bibliotekets park.Den Sorte Diamanten. I bakgrunden det kungliga bibliotekets gamla del.Den Sorte Diamanten. Lene Eklund-Jürgensen berättade om  bibliotekets undervisning för skolklasser. Vi fick lyssna på danska som nog är lättare att läsa än att lyssna på... Skolledaren Anders Ohlsen berättade på danska men som tur fanns några inflyttade finlandssvenskar med och de berättade om det danska förskole- och skolsystemet på finlandssvenska. Tack Nina Svanbäck-Mortensen (på PF samtidigt med Rappe och Tomas) och Mia Gaunaa (hemma från Pargas)

Danspedagogen Anja Ohlsen berättade intressant hur dansen kommer med i undervisningen.


Den Sorte Diamanten. I det tysta rummet strumpfota, med plats för vila och arbete. Uppgifterna till de gamla böckerna för självstudier finns bredvid. Därutöver fanns det laminerade uppgifter man kunde välja mellan. Eleverna kan gott använda 2h i detta mysiga rum med den runda utställningsmontern i mitten.Självklart något om Søren Kierkegaard, vars staty finns i parken utanför den gamla delen.Hjärteboken från 1550-talet med uppgifter nedan.

Dag 2, 4.6.2019


På vår andra dag tog vi oss till fots eller med buss till Øster Farimagsgades Skole, åk 0-9. De berättade för oss på engelska om sin skola. Också en skola med två delar, den mycket gamla och den nya moderna delen. De hade en liten skolgård men försöker ordna plats för alla, oberoende om man vill ta det lugnt eller vill spela boll. Den här skolan är specialiserad på programmering, teknologi och kodning.  Som hjälp har klasserna experter på området, så klassläraren behöver inte kunna allt. Det märktes t.o.m. i slöjdsalen där ett programmerat mönster skars i fanér av en laserskärare. De har ett skolbibliotek som de kallar “pedagogisk læringscenter”. Där finns en ansvarig som hjälper till med allt från böcker till IT.

Enligt en av skolledarna, Kirsten Hansén förstod man att undervisningsmaterialet håller på att digitaliseras och den traditionella läroboken håller på att försvinna.

Eftis är stort med ca. 300 barn i åk 1-4.


Vill du veta mera om skolan? Läs här (också på engelska)


Nedan några bilder:

Den moderna delen med trappor upp till takterrassen där vi åt smørrebrød. I klassrummen mot gatan fanns stora fönsternischer man kunde sitta i.


Gamla delen med knarrande golv men med moderna faciliteter i klasserna.Annorlunda gungor.I väntan på våra på förhand beställda smørrebrød på terrassen.


Själva skollunchen gjordes i ordning av åk 7 åt dem som hade beställt en lunch för den dagen. Lunchen portionerades i engångs lunchboxar med fack.Som sista anhalt hade vi Nordiska rådet. Där fick vi lyssna på norska/skandinaviska för André Jamholt var hemma från Norge och hans nuvarande särbo är från Finland. Vi fick intressant och nyttig information samt ett behövligt mellanmål.

Som sig bör fick alla som tog emot oss en liten hälsning från Pargas.Ingången till Nordiska rådet.André Jamholt får sin Pargas-hälsning.Köpenhamn, cyklisternas stad. Allt gick lugnt till i trafiken, alla visste sin plats och väntade snällt på sin tur.Sist men inte minst: H.C. Andersén


Malms skolas personal tackar för ett fint besök i Köpenhamn.